Mår på loftet er ikke et ukendt problem i Danmark. For mange i især lidt ældre boliger, er vinteren højsæson for mår-risiko.
Det skyldes, at det bliver koldt udenfor, hvilket går ubeboede loftrum i mange boliger til lidt af en luksushybel for måren. Men måren er ingen rar gæst. Slet ikke.
Hvordan kan måren trænge ind?
Når vinteren begynder at melde sin ankomst, kan den lille mår mærke det på kroppen. Som mange andre skadedyr vil den gerne holde sig varm, og det får den til at søge mod varmere omgivelser, end hvad den kan finde i det fri.
Særligt boliger med et tomt loft er ren fryd for måren. Her vil den have fred og desuden kunne holde varmen. Og der skal ikke meget mere til end et træ nær husets tag, før måren kan kravle over og begynde at lede efter små mulige indgange. Finder måren f.eks. en luftkanal uden gitter eller et lille hul under taget, kan den klemme sig ind – og så har du problemet.
Hvorfor er måren irriterende og farlig?
Måren er en af den slags gæster, som føler sig lidt for meget hjemme! Derfor generer det den heller ikke at være vågen om natten, hvor den foretrækker at finde sin føde. Derfor kommer måren til at forstyrre din nattesøvn, fordi den jagter føde midt om natten, og pisker henover dit loft samt udstøder sine skrig. Kombinationen af kriblen og lyden af spurte over loftet, samt skrig fra det lille dyr, vil holde dig vågen om natten og drive dig til vanvid!
Derudover er måren decideret farlig, fordi den kan finde på at bide i installationer som f.eks. ledninger. Det kan ikke bare før til irriterende skader, men udgøre en decideret brandfare.
Dét kan du gøre for at få måren jaget ud!
Skal du slippe af med mår på loftet? Så er den bedste løsning at bruge et ultralydsapparat. Den løsning vil drive måren på flugt, fordi en lyd på en særlig frekvens vil drive den til vanvid – en form for næsten poetisk retfærdighed.
Andre metoder findes også, men husk på at måren er fredet! Du må derfor ikke slå den ihjel og kontakter du en skadedyrsbekæmper skal de også bruge lang tid på at få dyret ud.