I Danmark og resten af verden går man nu ind i en tid, hvor de kendte hitlister skiftes ud med julesange, gamle som nye. Og det har vi faktisk gjort, siden den første julesang for første gang blev sunget.

For selvom julen ligger i en tid præget af kulde og kortere dage, er det også en tid, vi som mennesker har valgt at dedikere til hinanden som familie og venner. Og den får ikke for lidt, når vi skruer op for stereoanlægget og vipper til ”jingle bells” eller henter salmebogen og tager hinanden i hænderne om juletræet d. 24. december.

Andre også danske julesange har ligeledes en helt speciel plads i vores julehjerter, og selvom man kan have tendens til at ville stride imod, når man for første gang hører julerytmerne i radioen, er det samtidig noget, der får os til at tænke på de mennesker, vi har allermest kær. Og hvem bliver ikke varm i brystet af tanken om, at man snart skal tilbringe julen i godt selskab.

Julesange: Et had-/kærlighedsforhold

I dag er det efterhånden blevet sådan, at det er radioværterne og streamingtjenesterne, der dikterer, hvornår julen er så tæt på, at vi alle skal til at komme i julestemning. For når de populære pophits skiftes ud med gamle juleklassikere, og amerikanske krimiserier overskygges af julefilm, er tiden kommet til, at vi glemmer al stress og jag og kommer i julestemning.

Men selvom det egentlig lyder meget idyllisk at skulle fokusere på familie, venner og hygge, er der faktisk meget delte meninger om, hvorvidt det er passende, så længe man stadigvæk befinder sig i en helt almindelig hverdag. 

Faktisk er det i dag sådan, at man ofte taler om et had-/kærlighedsforhold til de mange julesange, hvor nogle ikke kan vente med at skråle med til de stemningsfyldte julesange, mens andre konsekvent skifter radiokanal for ikke at blive mere irriteret end højst nødvendig. Og selvom det virker afvisende overfor de gode julesange, er det måske i højere grad et udtryk for, at ikke alle er helt med på den tidlige timing. 

Gamle og nye julesange

Til forskel fra almindelige tophits og bestseller albums, er der det specielle ved julesange, at disse og sangerne bag har mulighed for at gå over i historien og blive foreviget på en helt anden måde. For hvor almindelige sange har det med at have en kort storhedstid, er julesangene noget, vi vender tilbage til hvert år.

Og tendensen viser, at man ikke bliver lige så træt af julesange, som man ofte bliver af helt almindelige tophits, hvilket er sangerens mulighed for at blive hørt igen og igen, selv efter man for længst har stoppet sin sangkarriere.

Et eksempel på dette kunne være Mariah Carey’s ”All I want for Christmas is you”. En sang, der aldrig går af mode, så længe vi stadigvæk fejrer jul, og som har gjort Mariah Carey til en sanger, vi elsker og beundrer for i musikken at kunne fange netop det, julen og kærligheden heri symbolisere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *