Der er 1000 meninger og spørgsmål, når man snakker AI og ChatGPT på arbejdsmarkedet. Hvad skal der ske med mit arbejde? Er mit job i fare? Og er det min rolle? Eller hele branchen? ChatGPT og kunstig intelligens (AI) har skabt meget godt, men også bekymringer ude i det ganske lande. Nogle jobfunktioner står over for en markant ændring på grund af AI, og andre roller vil forblive relativt upåvirkede. Her komme vi ind på, hvordan ChatGPT og andre AI-teknologier kan ændre forskellige brancher og jobroller i fremtiden. For at gøre jer klogere har vi fået input fra ChatGPTKursus.dk til denne artikel.

 

Håndværkere og praktiske job.

Hvis du er murer, tømrer eller elektriker er det ikke din branche eller job, der står først til at opleve en kæmpe omvæltning. Den fysisk tilstedeværelse, manuelle færdigheder og en dyb forståelse for materialer og teknikker er noget, som AI endnu ikke kan løse. Det betyder dog ikke, at AI ikke vil få indflydelse på håndværksbranchen over tid. Ligesom nogle opgaver allerede nu kan gøres mere effektive.

 

Hvor kan du få hjælp nu?

Selvom ChatGPT eller AI ikke direkte kan erstatte håndværkere, vi det have direkte indflydelse på de enkelte håndværksvirksomheder . For AI-værktøjer kan effektivisere administrative opgaver. Om det er kundeservice, planlægning og fakturering. Så selvom der ikke vil stå en robot og udføre arbejdet på byggepladsen i morgen eller om 2 år. Så kan små investeringer i AI have stor indflydelse. Hvis man spare 3 personer i administration, så kan man tilbyde kunden en billigere pris. Og det er her, at fokus skal ligge hos de enkelte håndværksvirksomheder. Ligesom der også findes værktøjer, der kan gøre at håndværkerne nemmer kan dokumentere deres arbejde, som igen øger konkurrenceevnen.

 

Hvem er så i fare?

Jo mere du benytter en computer, og jo mere standardiseret dine opgaver er, des støre chance er der for, at din jobsituation kan stå over for en stor ændring. Den store forskel efter fremkosten af ChatGPT og andre sprogmodeller, er at det ikke kun er 100% automatiserede opgaver, men også kreative opgaver, der til en hvis grad ofte er forholdsvis standardiseret. Selvom mange vil sige de ikke er det. Et eksempel er SoMe post på baggrund af en artikel. Det lyder kreativt. Men oftest er der en klar rocess og et “forudsigeligt” resultat selv når mennesker gør det. Og når det kan det, så kan AI hjælpe eller erstatte. Skribenter, journalister, grafiske designere mv. oplever allerede, at AI kan assistere med idéudvikling, tekstgenerering og designforslag. Selvom AI kan hjælpe med at øge produktiviteten, er det essentielt at huske på, at den menneskelige kreativitet og originalitet stadig er uvurderlig og svær at automatisere fuldstændigt. Men en del virksomheder vil kunne udføre det samme med 2 i marketingafdelingen som tidligere krævede 3 personer.

 

Fremtidens jobmarked

Efterhånden som AI udvikler sig, er det uundgåeligt, at arbejdsmarkedet vil forandre sig. Nogle jobfunktioner kan blive overflødige, mens nye roller vil opstå. Det er afgørende, at man som ansat udvikler sig og tilpasser sig de skiftende vilkår. Samtidig bør virksomheder investere i efteruddannelse og støtte medarbejdere i overgangen til nye roller, der kræver mere interaktion med teknologi og data.

 

Hvad med psyken og de sociale konsekvenser?

Når AI vil influere arbejdsmarkedet, så vil det automatisk sprede sig længere ud. For med øget effektivisering og automatisering følger også udfordringer. Og jeg skriver udfordringer ikke problemer. For vi kom også ud over problemet i landbruget da traktoren blev opfundet. Men med job der forsvinder skal folk efteruddannes, eller måske endda snakke borgerløn længere ude i fremtiden. For der vil ske mange ændringer.

 

Afrunding

Vi ved ikke hvor vi ender. Men det er 100% sikkert at det danske arbejdsmarked er helt anderledes om bare 5-10 år. Nogle roller vil næsten være forsvundet, andre ændret så markant at opgaverne vil være så anderledes, at det vil være svært at genkende dem. Jo mere du bruger en computer, jo større chance er der for, at AI vil have en indflydelse. Jo mere du bruger dine hænder, jo mindre chance. Alle vil dog blive påvirket i en eller anden grad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *