Hvis du tror, at du har fået en hjernerystelse, er det bedst at gå til lægen med det samme. Du bør også advare dine venner, din familie eller dine trænere om dine symptomer. Almindelige tegn og symptomer på hjernerystelser er: hovedpine, kvalme, forvirring eller følelse af tåge, balanceproblemer/svimmelhed, dobbelt syn eller sløret syn, følsomhed over for støj og lys, koncentrationsbesvær eller hukommelsesbesvær.
Genoptræning efter hjernerystelse
Genoptræningstiden for en hjernerystelse varierer fra person til person, men tager normalt flere uger. I den periode er det vigtigt, at man ikke overanstrenger sig mentalt eller fysisk. Ud over at hvile både mentalt og fysisk er det vigtigt at undgå aktiviteter som sport og kontaktspil, der kan skade dit hoved og din hjerne yderligere. Det lægen vil kunne anbefale, hvornår det er sikkert for dig at vende tilbage til normale aktiviteter.
Det er også vigtigt at passe på dit fysiske og mentale helbred, mens du kommer dig efter en hjernerystelse. Sørg for, at du får nok søvn, spiser sund mad og drikker rigeligt med væske. Hvis du føler dig ængstelig eller deprimeret, skal du tale med nogen om det – søg om nødvendigt råd hos en professionel. Endelig skal du være tålmodig med dig selv i løbet af genoptræningsprocessen – det kan tage noget tid, før du føler dig normal igen.
Eftervirkninger
Der kan opstå langvarige eftervirkninger af en hjernerystelse, især hvis din hovedskade var alvorlig, eller hvis du har haft flere hjernerystelser. Disse kan omfatte problemer med hukommelse, tænkning, følelser og/eller adfærd. Nogle mennesker oplever også problemer med balance og koordination samt søvnforstyrrelser. Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det vigtigt at søge lægehjælp.
Hvis du tror, at du måske har fået en hjernerystelse, er det vigtigt at tage de nødvendige skridt til at beskytte dig selv og få den rette lægehjælp. Sørg for at følge alle instruktioner fra din læge for at give dig selv den bedste chance for at komme dig helt til hægterne igen.