Hver december, synger danskerne traditionelle julesange som “Dejlig er jorden” og “Nu har vi altså fået hverdag igen”. Men hvor kommer disse sange fra? Hvem skrev dem, og hvornår blev de populære? Læs videre for at finde ud af mere om Danmarks julemusikalske historie.

“Dejlig er jorden” – Grundtvig og Boberg

“Dejlig er jorden”, også kendt som “Den store hvide flok”, er en af Danmarks mest kendte og elskede julesange. Sangen blev skrevet i 1819 af den danske præst Nikolaj Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) med musik af organist og komponist H.C. Andersen (1775-1842). Grundtvig ville have sangen sunget af almindelige folk, og derfor valgte Boberg at bruge enkle ord og en let forståelig rytme. 

 

I mange år blev sangen kun sunget i Grundtvigs menighed i Copenhagen, men i 1870’erne begyndte den at blive populær i hele landet. I dag synges den ofte på danske begravelser og ved andre særlige lejligheder. 

” Nu har vi altså fået hverdag igen” – Poul Martin Møller 

Poul Martin Møller (1794-1838) var en dansk præst, digter og oversætter, der er bedst kendt for sin oversættelse af John Keats’ “Ode til en dyppeldauns”. Han skrev dog også mange egne værker, herunder den populære julesang “Nu har vi altså fået hverdag igen”. Sangen handler om at finde glæden i detsimple liv efter en lang periode med fest og fornøjelser. 

Møllers digte nydte stor popularitet i 1830’erne, men efter hans død glemtes mange af dem hurtigt. Faktisk blev “Nu har vi altså fået hvar dag igen” glemt helt indtil 1960’erne, hvor forskere begyndte at interessere sig for Møllers arbejde igen. I dag synges sangen ofte på danske skoler og institutioner.  

Konklusion: 

Danmark har mange smukke og velkendte julesange, men disse sange har ikke altid været så populære som de er i dag. De fleste af Danmarks julesange blev skrevet i 1800-tallet af kendte digtere og præster, men det var først meget senere, at sangene begyndte at blive sunget af folk over hele landet. I dag synges de fleste af disse sange stadig ofte på danske begravelser og andre særlige lejligheder – en hyldest til deres forfatters smukke ord og musikalske fortolkninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *